Sídlo České národní banky ve fotografii

Sídlo České národní banky ve fotografii

První krátkodobá výstava Návštěvnického centra ČNB představí sídlo České národní banky prostřednictvím fotografií známého českého fotografa Herberta Slavíka.

Návštěvnické centrum ČNB reprezentují zejména nově zrekonstruované prostory původní bankovní haly ústředí ČNB v Praze. Od 4. května 1942, kdy byly ukončeny veškeré práce na výstavbě, prošel tento unikátní prostor stejně jako samotná budova řadou proměn. Právě k osmdesátému výročí této budovy, původně Živnostenské banky, jež je od roku 1993 sídlem České národní banky, se centrální banka rozhodla vydat obrazovou publikaci o její současné podobě a dějinách. První krátkodobá výstava Návštěvnického centra vychází tematicky z této publikace a nabízí široké veřejnosti umělecký pohled na krásu současné podoby budovy prostřednictvím objektivu předního českého fotografa Herberta Slavíka.

Součástí výstavy budou také historické fotografie objektů předcházejících stávajícímu bankovnímu paláci a zároveň i fotografie, které ukazují obnovenou neorenesanční, ale i funkcionalistickou krásu Pražské plodinové bursy, jež v současné době tvoří součást komplexu budov České národní banky v Praze. 

V proměnách místa, kde v současné době sídlí Česká národní banka, se zrcadlí od počátku 20. století růst českého bankovnictví představovaný nejvýznamnější českou bankovní institucí, Živnostenskou bankou. Vnějším výrazem jejího předního postavení v hospodářství Československé republiky se stala i budova architekta Františka Roitha, který do ní promítl dobové představy o majestátnosti a nedobytnosti bankovních budov. Od svého vzniku je proto symbolem českých a československých hospodářských úspěchů a dnes i české měny.

Přijďte se i vy seznámit s historií unikátní budovy ústředí České národní banky ve fotografii.

Těšíme se na Vás již od 21. května 2022.

Tým Návštěvnického centra ČNB