Sídlo České národní banky ve fotografii

Sídlo České národní banky ve fotografii

Návštěvnické centrum ČNB reprezentují zejména nově zrekonstruované prostory původní bankovní haly ústředí ČNB v Praze. Od 4. května 1942, kdy byly ukončeny veškeré práce na výstavbě, prošel tento unikátní prostor stejně jako samotná budova řadou proměn. Právě k osmdesátému výročí této budovy, původně Živnostenské banky, jež je od roku 1993 sídlem České národní banky, se centrální banka rozhodla vydat obrazovou publikaci o její současné podobě a dějinách. První krátkodobá výstava Návštěvnického centra vychází tematicky z této publikace a nabízí široké veřejnosti umělecký pohled na krásu současné podoby budovy prostřednictvím objektivu předního českého fotografa Herberta Slavíka.

Součástí výstavy budou také historické fotografie objektů předcházejících stávajícímu bankovnímu paláci a zároveň i fotografie, které ukazují obnovenou neorenesanční, ale i funkcionalistickou krásu Pražské plodinové bursy, jež v současné době tvoří součást komplexu budov České národní banky v Praze. 

V proměnách místa, kde v současné době sídlí Česká národní banka, se zrcadlí od počátku 20. století růst českého bankovnictví představovaný nejvýznamnější českou bankovní institucí, Živnostenskou bankou. Vnějším výrazem jejího předního postavení v hospodářství Československé republiky se stala i budova architekta Františka Roitha, který do ní promítl dobové představy o majestátnosti a nedobytnosti bankovních budov. Od svého vzniku je proto symbolem českých a československých hospodářských úspěchů a dnes i české měny.

Přijďte se i vy seznámit s historií unikátní budovy ústředí České národní banky ve fotografii.

Těšíme se na Vás již od 21. května 2022.

Tým Návštěvnického centra ČNB